Projecten in Armenië 

Medisch project

Tatav Safaryan

Net zoals in Nederland zegt men ook in Armenië "een gezonde geest in een gezond lichaam". Het opgroeien in goede gezondheid is belangrijk. Je gezondheid verliezen kan misschien nooit hersteld worden. Zo dient men voor een goede gezonheid te zorgen en medische problemen oplossen om serieuze ziektes te voorkomen,  Maar ouders in Armenië hebben geen ziektekosten verrzekering en geen geld om onderzoeken in een kliniek te laten plaatsvinden. Heel vaak lijden de kinderen aan vitamine- en ijzergebrek en dit wordt niet onderzocht, slechts op aanvraag en het onderzoek dient betaald te worden.

Doordat een van 'onze' kinderen een medisch onderzoek nodig had is onze contactpersoon in Vanadzor bij een arts in een kliniek ter plaatse terecht gekomen, Deze arts is bereid kinderen van onze stichting gratis te onderzoeken, maar het gebruik van medische apparatuur dient voor 50% betaald te worden.Geschatte kosten per kind € 100,-- hierin zitten o.a.:

Reiskosten van kinderen naar kliniek en terug. Gebruik mediische apparatuur voor eventueel röntgen onderzoek, bloed onderzoek en dergelijke. Mocht u dit project willen steunen kunt u geld overmaken op rekening NL39INGB 0680 3402 46 onder vermelding van medisch project.

 

Zomerkamp 2019

In 2017 werd dankzij uw giften een vakantiekamp in de natuur van Armenië voor de kinderen van onze stichting gehouden. Een daverend succes, waarna niet alleen lichamelijk, maar ook gesstelijk een duidelijke verbetering in de conditie en het welzijn van de kinderen werd geconstateerd. Een reden voor ons om te proberen hiervan een jaarlijks terugkerend evenement te maken en uw hulp hiervoor in te roepen.

De kosten hiervoor bedragen € 100,-- per kind voor één week.Wij hopen dat u 'onze' Armeense kinderen wilt helpen met een donatie op bankrekening nr. NL39INGB 0680 3402 46 onder vermelding van "Zomerkamp" .  

            

 Project traditionele handarbeidontwikkeling in Gavar

Onze contactpersoon Lala Mneyan docente Armeens kunsthandwerk, werkt al jaren in Gavar, een kleine stad in Armenië, vroeger bekend om zijn wol en weverijen en in de Sovjettijd een goed ontwikkelde industriestad, die als gevolg van gebrek aan arbeidsplaatsen sinds 30 jaar langzaam is leeggelopen. Er wonen nog maar ca. 18.000 inwoners. Alle werkplaatsen en fabrieken zijn gesloten. De mannen gaan naar Rusland, vrouwen en kinderen blijven alleen achter. Ook voor jonge mensen i ser nauwelijks werk te vinden en ook zij trekken weg.

50568665 288714495166535 6506799892080361472 n 2In Gavar bevindt zich een groep jonge mensen, aangesloten bij de NGO Geghareg, die interesse hebben in un stad iets te doen op gebied van handwerkproducten. Ze hebbem hulp en advies nodig om de waliteit van hun producten te verhogen om souvenirs e.d. te kunnen maken.

Lala Mneyan is bereid deze werkzaamheden op zich te nemen. Zijzelf en twee andere specialisten in Armeens kant, vilt en borduurerk gaan vanaf februari wekelijks les geven gedurende ze maanden. Aan het einde van deze cursus wordt een tentoonstelling waar de handwerkproducten verkocht kunnen worden.

Het benodigde geld voor deze lessen en het reisgeld werd ter beschikking gesteld door de Wereldwinkel Valkenburg, die genoodzaakt was zijn deuren te sluiten en een deel van de restsom ter beschikking stelde voor it doel.

Deze jonge mensen waarvan enkele uit de omringende dorpen komen hebben een droom: een handwerkzaak te openen in Gavar om traditionele souvenirs e.. te verkopen. Tot in de verre omgeving is er geen handwerkzaak en inwoneners en toeristen moeten nu hiervoor naar de hoofdstad.

Een mooie gelegenheid voor deze jonge mensen dankzij deze gift!

WEbenuntericht

 

 Viltgroep 'ASRAP' Armenië

Na drie jaar een viltcursus – gegeven door Annemie Koenen zie www.wolwerkplaatsmoederaarde.nl – gevolgd te hebben is nu de viltgroep ASRAP Armenië opgericht.. Deze groep – 12 handwerkleraressen uit 4 regio's in Armenië – zullen gaan vilten met gehandicapte kinderen, niet alleen om het helende en harmoniserende effect van de wol – maar ook om met de verkoop van de gevilte producten iets te verdienen. Wilt u iets bijdragen voor de aankoop van wol enz. voor deze groep graag bij uw bijdrage op bankrekening
NL39 INGB 0680 3402 46 onder vermelding van: viltproject. 

 

  

 

STUDIEPROJECT ten behoeve van Rafaël kinderen: start 2009

Doelstelling: kinderen in de leeftijd van 15-16 jaar een beroepsopleiding laten volgen of bijlessen voor toelating aan hogeschool of universiteit.

Gesponsord door Rafaël donateurs.

 

GEREALISEERDE PROJECTEN:

 De familie Galoyan in Vanadzor Naamloos-6

Dankzij de giften van het drievoudig jubileum van heer en mevrouw Penders van de Lochterhof te Vilt en hun gasten heeft de familie Galoyan een appartement kunnen krijgen, waarvoor zij heel dankbaar zijn.

 

 

 

Zomerkamp

 Eenmaal in 5 jaar bieden we ‘onze’ kinderen in Armenië de mogelijkheid aan een zomerkamp deel te nemen.

In 2005           26 kinderen

In 2010           40 kinderen

In 2015           55 kinderen

Gesponsord door de opbrengst van tuintreffen.

Vilt project Armenië 
Annemie Koenen (http://www.wolwerkplaatsmoederaarde.nl/), vilt- en borduurspecialiste uit Sittard en Josefien Hendrix van onze stichting zijn in 2011en 2012 in Gavar (Armenië) een plaats bekend om zijn weef- en wolproductie, geweest om les te geven in het vilten aan 13 handwerkleraressen die aan (gehandicapte) kinderen lesgeven. Het werken met vilt is heel geschikt voor gehandicapte kinderen. Het moderne viltproces is aan Armenië voorbij gegaan. De laatste viltobjecten dateren uit de 50er jaren.

Asarja I:
Doelstelling: hulpbehoevende en gehandicapte kinderen ondersteunen en begeleiden in hun recht op gezondheidszorg, het volgen van onderwijs en het deelnemen aan het sociale leven door het opleiden en aanstellen van mediators in Armenië die samenwerken met het Liliane fonds in Nederland.

Gesponsord door service club Kiwanis "Gloriette"te Meerssen.

 ASARJA II:

Doelstelling: hulp aan gehandicapte kinderen in de stad Gyumri door middel van ergo therapeutische begeleiding, aangepaste hulpmiddelen en het trainen van ouders en verzorgers van deze kinderen.

Gesponsord door service club Kiwanis "Gloriette" te Meerssen, charity-opbrengst van het Golden Flight Level-evenement en de Stichting ter behartiging van de belangen van het Gebrekkige Kind te Hoensbroek.

  ASARJA III:

Doelstelling: hulp aan arme, hulpbehoevende en gehandicapte kinderen in thuis situaties. Door middel van beroepsopleiding, aanpassen van woningen aan handicap en medische zorg een toekomstperspectief bieden aan deze kinderen en hun families.

Gesponsord door een weldadig fonds.

Speeltuin:

Het realiseren van een speelgelegenheid op een verwaarloosd en braakliggend terrein, gelegen  tussen diverse flatgebouwen in Vanadzor, waar circa 700 kinderen wonen in de leeftijd tot 16 jaar, die tot ‘onze’ doelgroepehoren. Het project werd mogelijke gemaakt door de opbrengst van de verkoopexpositie gehouden in Berg en Terblijt op 6 november 2010. De stad Vanadzor is zo blij met het initiatief en de inzet van onze contactpersoon ter plaatse Hrach Marukian, dat ook zij een subsidie ter beschikking gesteld hebben.  De speeltuin is geopend op 11 juli 2012.

 speeltuin

Kindergarten Dzoragyux
De inrichting van een ‘kindergarten’ met stoelen, tafels, bedden en keukenapparatuur.  Gerealiseerd in augustus 2012 met de opbrengst van een tuintreffen.Het gebouw werd gesponsord door een dorpsbewoner die in Rusland geld verdiende maar voor de inrichting was er geen geld meer.

 kindergarten

 

Logo-strafael

logo 1

Login

Engel Rafael

engel rafael 2

Nieuwsbrief

Go to top