Juni 2018

Beste vrienden en vriendinnen, donateurs en allen die onze Stichting een warm hart toedragen.

Wij willen deze brief wijden aan het bezoek (geheel op eigen kosten overigens) van drie van onze bestuursleden Suren, José, Theja, samen met fotograaf Nico Bastens en zijn vrouw Vera, eind mei begin juni aan Armenië. Nico is een fan van Armenië, fotografeerde ook al vaak voor Rafaël, en ook Vera bezocht het voor de 2e keer. Zoals jullie wellicht weten waren er rellen in Armenië naar aanleiding van de presidentsverkiezingen. Er waren wegblokkades opgeworpen en wij waren even bang dat de reis geen doorgang kon vinden, maar gelukkig werd oppositieleider Nikol Pasjinjian premier, waar het merendeel van de bevolking erg blij mee is. Zij zijn optimistisch wat de toekomst betreft. Ze gaan ervanuit dat het met de corruptie is afgelopen. Wij helpen het hen hopen, want de armoede neemt toe. De wegen verkeren in een dermate slechte staat dat rijden een slalom wordt.S

nb29 1 001

 

 

 

Op 27 mei is in Charentzavan een speeltuin geopend die de naam van de oprichter van onze stichting, Frans van Hellemondt, heeft gekregen. Er is een kei geplaatst, want Frans was ‘een kei van een vent’ met hierop een plaquette en op de muur van een gebouw staat “Frans van Hellemondt’s playground”. 

 

 

 

nb29 2 001

 

 

 

Alles georganiseerd door onze contactpersoon vanaf het eerste moment Husik Meltonyan en vanuit Nederland geholpen door Suren Karian.

 

 

 

 

In 2002 opgericht door Frans van Hellemondt Corr.adres/secretariaat: Geulgracht 28, 6325 AN Vilt. Tel.: +31 (0)43 604 09 08 KvK: 14072927 – IBAN: NL39INGB0680340246 – BIC: INGBNL2Awww.strafael.nl – strafael@xs4all.nl

 

nb29 3 001

 

Er waren veel kinderen met ouders uit Charentzavan aanwezig en ook 'onze' kinderen uit Yerevan, Gyumri en Vanadzor kwamen begeleid door onze contactpersonen.Er werd volop gespeeld en plezier gemaakt. Een officiële opening van de 'Kei' door Husik, met toespraken door drie bestuursleden. Een koor/dansgroep uit Yerevan in traditionele kledij bracht enkele liederen ten gehore en danste, eerst alleen waarna iedereen werd uitgenodigd mee te dansen. Wij werden getrakteerd op Armeens gebak en wijn en daarna trakteerden wij de kinderen op een ijsje. 

 

nb29 4 001

 

 

 

Na de afsluiting werden de kinderen uit Gyumri verrast met een barbecue en die uit Vanadzor bezochten het meer van Sevan en picknickten onderweg naar huis.

 

 

 

nb29 5 001

 

De volgende dag hebben we in Charentzavan twee kinderen bezocht. Wij kunnen niet de bezoeken van elk kind beschrijven maar er zijn erg schrijnende gevallen bij, zoals een meisje dat geestelijk en lichamelijk gehandicapt is sinds de geboorte en een twee jarige jongen met hartproblemen, die al twee keer geopereerd is en als hij vijf jaar is moet hij nog een operatie ondergaan. De operaties zijn gratis, tot zeven jaar, maar de medicijnen moeten ze zelf betalen.

 

Na deze bezoeken zijn we naar Yerevan gegaan, hadden we een bespreking met onze contactpersonen. Aansluitend waren er dames van de viltgroep ASRAP, die door Annemie Koenen les in vilten gehad hebben, en daarna hebben we een bezoek aan enkele kinderen gebracht.

 

nb29 6 001

Een geval is zo schrijnend dat mij (Theja) nu nog de tranen in de ogen springen bij het beschrijven van de leefomstandigheden en de moeilijkheden om elke dag te kunnen eten. Het gezin bestaande uit moeder met drie kinderen en oma van moederskant, woont in een omgebouwde garagebox. Hier moeten ze omgerekend ook nog 60 dollar voor betalen dat is het pensioen van oma. Moeder verdient af en toe met autowassen 1.000 Dram dat is €2,-- per dag. Oma maakt schoon bij supermarkten en krijgt daarvoor af en toe voedsel dat niet meer verkoopbaar is. Moeder en twee kinderen zijn door eerste man, die alcoholist was, mishandel. Oudste zoon heeft hier een hersenbeschadiging aan overgehouden. De tweede man was schoenmaker en ze hadden een goed inkomen en appartement. Deze man is twee jaar geleden overleden en omdat er toen geen geld meer was voor huur, zijn ze door de gemeente in dit krot geplaatst. Het is niet te beschrijven hoe deze mensen moeten leven.

 

nb29 7 001

 

Op woensdag zijn we naar Gyumri gereisd. Hier kregen webij NGO Megvik een uitgebreide lunch aangeboden, waarna we kinderen bezocht hebben, van zowel NGO Megvik als die van NGO ANI. O.a. aan een kind met het syndroom van Down, een schat van een meisje, maar de omstandigheden waarin deze familie, moeder, broertje en een baby van zeven maanden moeten leven is schrijnend.

 

nb29 8 001

 

In een container die zo lek is als een mandje. Ingang via een hoge ijzeren trap. De vader is 25 dagen geleden bij een auto ongeluk om het leven gekomen. Er is geen stromend water in huis, dus moet de moeder water in jerrycan kopen. Ze durft bijna niet naar buiten en haar kinderen alleen laten, omdat er veel dronken mannen in de buurt wonen.

 

nb29 9 001

 

 

Wij hebben ook een moeder met twee kinderen en grootouders bezocht. Moeder was niet aanwezig. Oma wel en liet ons een huis zien wat ze van haar schoonbroer mag hebben, dat helemaal verbouwd dient te worden. Op de vloer liggen aardappels. Ze wonen tijdelijk in een klein gebouwtje in de tuin. De vader van de kinderen is weg gegaan en nooit meer teruggekomen. Inkomen komt van opa, die taxi chauffeur is.

In de late namiddag zijn we naar Vanadzor gereisd. De volgende dag hebben we twee kinderen in Kurtan, een dorp ca. 30 minuten rijden van af Vanadzor, bezocht. Een woonde afgelegen over paden vol modderpoelen van de vele regen die hier de laatste tijd vallen. Paden zo smal dat we dachten er niet meer uit te komen. In een armoedig huisje wonen 9 personen. Grootouders, ouders met twee kinderen en drie broers. Het jongste meisje Hasmik van 19 maanden, heeft hartproblemen en moet geopereerd worden, maar omdat ze ondervoed is kan dit nu niet. Dankzij maanddonaties is ze twee kilo aangekomen en mag als ze twee jaar is geopereerd worden. Moeder is zwanger.

 

nb29 10 001

 

 

 

Ook bezochten we hier een meisje dat geboren is zonder rechterhand. Ze is met onze contactpersoon naar de opening van de speeltuin in Charentzavan geweest. Heeft ervan genoten, maar is erg verlegen vanwege haar handicap. Kan goed leren.

 

 

 

 

 

nb29 11 001

 

's Middags kinderen in de stad Vanadzor bezocht. Aleksi en zijn tweelingbroer zijn te vroeg geboren en waarschijnlijk door zuurstof gebrek is Aleksi blind en zijn babybroertje is gestorven. Aleksi zou geopereerd kunnen worden waardoor hij met een oog zou kunnen zien. In Yerevan en in Moskou kunnen ze deze operatie niet doen. Ze moeten dus naar het buitenland en hier is geen geld voor. Op vrijdag ochtend kregen we een rondleiding in het zomerkamp, waar 'onze’ kinderen eens in de twee jaar naar toe mogen. Heel mooi, schoon en goed ingericht vakantiepark met 450 plaatsen.

 

nb29 12 001

 

 

 

 

 

 

 

Hierna bezochten we nog twee kinderen. Samvel heeft pijnlijk vergroeide voeten, omdat zijn moeder hem gedwongen heeft te kleine schoenen te dragen. Moeder heeft zelfmoord gepleegt. Hij en zijn broer wonen sinds drie jaar bij vader en stiefmoeder, die erg goed voor de kinderen is. Ze hebben een halfzusje.

 

 

 

 

nb29 13 001

 

 

 

 

 

 

 

Ook bezochten wij een meisje Shanane, dat hele zware scoliose had. Is hieraan twee keer in Moskou geopereerd. De tweede keer pas geleden en ze heeft nu een rechte rug. Moeder heeft het appartement moeten verkopen om operatie te kunnen betalen. Ze heeft via social media het geld voor de tweede operatie en reis kunnen verzamelen. Wonen momenteel in huis van haar broer, die nu in Rusland is. Is bang dat ze op straat staat staat als hij weer terug komt.

 

 

 

 

 

In de namiddag naar Tbilisi gereden om op zaterdag 6:30 uur plaatselijke tijd (is twee uur later dan bij ons) naar huis te vliegen. Wij zijn moe maar met een tevreden gevoel teruggekeerd

Wij wensen u een fijne zomer en spreken de hoop uit dat u 'onze' Armeense kinderen nog lang blijft helpen, want met uw hulp helpen wij. En hoe nodig dat is hebben we opnieuw met eigen ogen kunnen vaststellen.

nb29 14 001

Alle foto's in deze nieuwsbrief zijn gemaakt door Nico Bastens

Voor foto’s Nico Bastens zie www.fotonique.nl

Nieuwsflits: op 14 oktober 2018 open huis en verkoop van handwerken in Vilt. 

Logo-strafael

logo 1

Login

Engel Rafael

engel rafael 2

Nieuwsbrief

Go to top