Armenië
De Armeniërs noemen hun land Hajastan, naar Haik, de achterachterkleinzoon van Noach. Armenië heeft een oppervlakte van 31.200 km² (0,75 x Nederland). De hoofdstad is Yerevan (ca. 1.300.000 inwoners). Andere grote steden zijn Gyumri (ca. 149.500 inwoners) en Vanadzor (ca. 106.100 inwoners). Het totale inwoners aantal bedraagt 2.967.000 volgens een telling in 2009.Het is een presidentiële parlementaire republiek.Godsdienst: Armeens Apostolische Kerk, Rooms-Katholiek, Russisch Orthodox, Protestant. De bevolking bestaat voor 96% uit Armeniërs, de rest uit o.a. Russen en overigen. De munteenheid is 

mapDram (AMD).De taal is Armeens en Russisch. Het Armeens heeft een eigen schrift en het alfabet bestaat uit36 letters. Het klimaat is continentaal, subtropisch (zuiden), alpien (hooggebergte).

 

De hoofdstad Yerevan behoort tot de oudste steden ter wereld en is al ongeveer 7.000 jaar permanent bewoond. Liggend op de grens tussen oost en west heeft Yerevan een vleugje Europa en een vleugje Azië. De stad wordt door de rivier de Hrazdan, een zijrivier van de Araks, in tweeën gedeeld. Bij helder weer is in het zuiden duidelijk de mythische berg Ararat (5.165 m) te zien, een dubbelvulkaan en voor Armeniërs onbereikbaar. Yerevan ligt op 900 tot 1.300 m hoogte.

 

Historie
Sinds 800.000 jaar leven er mensen in Armenië. Al 12.000 jaar geleden behoorde de Araratvallei tot de bakermat van de landbouw, gevolgd door de domesticatie van vee en huisdieren en van metaalbewerking. Dit blijkt uit oude rotstekeningen en heiligdommen.

 

Landschap
Het bergachtige karakter van Armenië brengt een grote verscheidenheid aan landschappen met zich mee door hoogteverschillen, steilte van hellingen. In Armenië is veelal sprake van landschapzones, afhankelijk van de variatie in hoogte die gemiddeld 1.500 tot 2.000 m. kunnen bedragen, maar ook uitschieters hebben tot 3.700 m. Binnen het land onderscheidt men zeven natuurlijke landschapzones: woestijnen, half-woestijnen, droge steppen, steppen, bossen, subalpiene en alpiene graslanden.

 

Armenië is qua oppervlakte driekwart van Nederland. Het grenst niet aan zee, maar wordt omringd door Turkije in het westen Georgië in het noorden, Azerbeidzjan in oosten en zuidwesten en door Iran in het zuiden. Het land is verdeeld in 11 ‘marzer’, die weer onderverdeeld zijn in 37 provincies.


Meer dan 200 rivieren stromen door Armenië. De belangrijkste is de Araks, die in Oost-Turkije ontspringt, door de Araratvallei stroomt en in het zuidwesten de grens met Turkije en in het zuiden met Iran vormt. Al het rivierwater stroomt naar de Kaspische Zee.

 

De vulkanische bodem is erg vruchtbaar. Toch is Armenië niet zelfvoorzienend, het moet voedsel invoeren. Slechts 20% van het land is geschikt voor akkerbouw, 24% is in gebruik als weidegrond en, vooral in het noord- zuidoosten, nog maar 10% is bos, overgebleven na ontbossing. Fruitteelt is erg belangrijk. De Ararat vallei is hiervan het centrum.

 

 

Logo-strafael

logo 1

Login

Engel Rafael

engel rafael 2

Nieuwsbrief

Go to top